Høst: Det er et hverdagsmirakel

Høst: Det er et hverdagsmirakel

Landbrug er fortsat et vigtigt erhverv i Danmark, og særligt i landsognene er høstgudstjenesten en vigtig begivenhed, som samler mange mennesker. Men størstedelen af befolkningen har ikke længere landbruget inde under huden eller neglene, og nogle af de gamle høstsalmers virkelighed kan derfor virke lidt fremmed i dag.

Dog er der fortsat brug for at mødes og sige tak til Gud for hans gode gaver, der vokser frem fra jorden og fra alle andre steder, hvor vi planter og vander. Mit bud på en ny høstsalme, hedder “Der er et hverdagsmirakel” – den begynder med dette vers:

Det er et hverdagsmirakel,
at der er mad på mit bord,
for jeg er ikke landmand
og dyrker ingen jord.
Når de bølgende marker er modne og hvide,
da takker jeg stille for dem, som må slide,
så jeg kan få dagligt brød
.

Salmen kan læses i sin fulde længde her. Noder kan hentes her. Lydfil kan hentes her.

Salmen har fået en smuk og sangbar melodi af Kristian la Cour. Herunder kan du se og lytte til hans indspilning af salmen – fra et flygel på Askov Højskole.

Fyens Stift har på deres hjemmeside lagt nogle anbefalinger til nye danske høstsalmer ud. Sognepræst Simon Jylov har her anbefalet “Det er et hverdagsmirakel” med ordene:

Peter Fischer-Nielsen har i salmen ”Det er et hverdagsmirakel” beskrevet på smukkeste vis, hvordan det netop er et hverdagsmirakel, at der kommer brød på mit bord, selvom jeg ikke er landmand. Salmen kredser på den måde om de daglige opgaver som finder sted for mange mennesker, og salmen har samtidig tråde ud i livet som helhed og det at være en del af den kristne opdragelse.

Salmen her rammer særligt med titlen ”Det er et hverdagsmirakel” for noget jeg godt kan savne er, at vi taler de små hverdagsmirakler op. Det behøver ikke kun være store og vilde mirakler, som det sås på Jesu tid, nej det at fæstne blikke ved de små hverdagsmirakler er en gave, fordi man der som menneske og kristen mindes om, at ved at være i troen og sætte sin lid til Gud, så kan der hele tiden høstes af de gode gaver, som vor Far i himlen giver os.”

Salmen ligger sammen med mine øvrige salmer på denne blogs salmeoversigt. Det er også muligt at tilgå salmen “Det er et hverdagsmirakel” via salmer.dk, hvis man har abonnement dertil. Salmen har fem vers – og slutter med dette:

Det er et evigt mirakel,
som du har sået i mig.
Et frø, som knap var synligt,
har banet sig en vej.
Mine grene skal bugne af æbler og blommer,
når sommeren ender, og høsttiden kommer.
Og glæden skal blive stor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *